Anemno

per Flauto, Clarinetto, Vibrafono, Chitarra, Violino e Violoncello
2000


Track Record


Program Notes

Anemno, geschreven in opdracht van het Emanon ensemble, keert net zoals de titel aangeeft, dit ensemble volledig binnenste buiten. Door de klassieke instrumenten namelijk op een eerder ongewone manier met elkaar te combineren, ontstaat een zeer kleurrijk klankbeeld dat een beetje doet denken aan sommige oosterse miniaturen, nog versterkt door de vaak onconventionele manier om deze instrumenten te bespelen.

Daarnaast ligt in het woord 'Anemno' ook het volledige verloop van dit klankbeeld vervat: van eerder open en helder (de 'A') naar scherper en nasaler (de 'e') om donkerder (de 'o') te eindigen. Ook de dynamiek volgt dit patroon: van gemiddelde sterkte ('A') naar de klemtoon ('nem') om zacht uit te deinen ('no').

Tenslotte kan je het stuk ook beluisteren als de muzikale weergave van een fictief personage 'Anemno' dat geconfronteerd wordt met een eerder bevreemdende omgeving. Geleidelijk transformeren beide zich tot een nieuw sonoor universum ontstaat, waarin zij allebei evenwaardig hun plaats vinden, in volmaakte symbiose.

Veel plezier.

Brussel, 7 mei 2000 Peter Swinnen


Specifications

Duration:ca 12 min
Instruments:Flute
Clarinet
Vibraphone
Guitar
Violin
Cello