JoenRuni Lubrigtic

poema sinfonico
1993


Track Record

  • First Performance: Antwerp (January 22, 1994) by Juniorenorkest van Jeugd en Muziek cond. A.Van Beveren

Program Notes

Dit werk, geschreven in opdracht van het Jeugd en Muziek Juniorenorkest van Antwerpen, verhaalt de belevenissen van een fictief personage : JoenRuni Lubrigtic. Dit eerder introverte personage, weergegeven door 6 solo-strijkers, maakt doorheen het stuk allerlei dingen mee. Zij wordt geconfronteerd met een aantal andere figuren (in bvb Eng. Hoorn/2 Fag., in Hobo/Soloviool/2 Tromp./2 Tromb., of in El. Gitaar/Keyboard…), die elk hun eigen karakter (speels, droevig, extravert, aggressief,…), en dus ook thema, meekrijgen. De structuur is die van een typische jeugdroman : een opbouw naar een grote catastrofe, en dan een open einde…

Het orkest wordt dan ook op een niet alledaagse manier gebruikt: opsplitsing in kleine groepen met ongewone samenstelling, die ieder met hun eigen (hulp)dirigent soms zelfs door elkaar spelen. Ook instrumenten die normaal niet in een symfonisch orkest thuishoren komen aan bod . Zelfs een tape met 3 computergegenereerde fragmenten (waarvoor dank aan mijn zus Greet Swinnen).

Vanwaar de titel? De voornaam verwijst naar het "Junioren"-orkest. De familienaam is een anagram van "Luc" en "Birgit", en verwijst naar Luc Brewaeys, collega-componist, en zijn vrouw Birgit. En dit om verschillende redenen. Vooreerst was Luc vroeger zelf dirigent van de Junioren. Verder is dit werk aan hen opgedragen ter gelegenheid van hun huwelijk, dat plaatsvond terwijl ik dit stuk schreef. En, last but not least, Luc is mijn ping-pong-partner… En in dit stuk zitten er nogal wat spel-elementen ! Het globale opzet is er een van een groots ceremonieel spel ; de opsplitsing in groepen zorgt voor de nodige ping-pong-effecten in de muziek ; de muziek zelf krioelt van de fuga'tjes, wat in feite componistenspelletjes zijn ; wordt muziek trouwens niet altijd gespeeld… ?

Veel plezier !

Peter Swinnen


Specifications

Duration:ca 16 min
Instruments:2 Flutes
2 Oboes (2nd also Corno Inglese)
2 Clarinets
2 Bassoons
4 Horns
2 Trumpets
2 Trombones
Percussion: Timpani - 2 Bongo - 2 TB
Percussion: 1 WB - 1 TB - 1 Bongo Low - 2 Conga
Tape
Piano
Electric Guitar
Keyboard
4 Solo Violins
2 Solo Cellos
Strings

Performance materials

pdf Download the score